Filtrowa - serce Starej Ochoty

      Stacja Filtrów została wybudowana w obrębie dzisiejszych ulic Koszykowej, Krzywickiego, Filtrowej i Raszyńskiej. Wybór tej lokalizacji nie był przypadkowy. Był to wówczas teren położony najwyżej względem Wisły (ponad 36 m ponad jej poziomem), co znacznie ułatwiało dystrybucję wody do mieszkańców. Od 1886 roku dzięki Filtrom Warszawa ma dobrą wodę, a mieszkańcy ul. Filtrowej piękny widok na morze zieleni w centrum miasta.

        Tuż obok Filtrów, około 1921 roku, z północnych obrzeży Pola Mokotowskiego wykrojono parcelę o powierzchni 43 tys. m2, którą podzielono na 81 działek, pomiędzy późniejszymi ulicami Suchą (dziś Krzywickiego), Wawelską, Sędziowską, Nowowiejską. Skarb Państwa przekazał ją, na prawach dzierżawy wieczysto-czynszowej Spółdzielni Budowlano-Mieszkaniowej Kolonia im. Staszica.

Do dziś Kolonia Staszica pozostaje bardzo pożądaną enklawą do zamieszkania. Zapraszamy do zajrzenia do jednego z mieszkań, które mieliśmy okazję urządzić.

Salon położony od południa jest niezwykle jasny. Mieści funkcję biblioteki, gabinetu i strefy do wypoczynku na miękkich kanapach z salonu Comforty. Całość oświetlają szklane kolorowe kule z polskiej firmy Kaspa. Nad porządkiem czuwa prababka właścicielki apartamentu.

Na przeciwko salonu znalazło się miejsce na obszerna kuchnię z dużym, rozkładanym stołem. Antyczne meble zostały przełamane prostą szarością frontów szafek kuchennych. Nie konkurują z bogactwem stołu czy komody, maja stanowić tło. Delikatne lampy z Kaspy nawiązują do wzornictwa międzywojnia. Dyskretne lampki ledowe doskonale oświetlają miejsce do pracy, a jednocześnie nie narzucają się swą formą.

W holu zachowały się przedwojenne drzwi tylko do sypialni. Pozostałe zostały zastąpione nowymi. Od jasnej jesionowej podłogi odcinają się szmaragdowe ściany. Północna część mieszkania nie udaje, że jest jasna i świetlista. Spowijają ją ciemne, wygaszone kolory.

Złoty piec był inspiracją dla złotej tapety. I chociaż już nie grzeje mieszkania, nadal go zdobi i przypomina o przeszłości. W ciemną zieleń ścian zostały wkomponowane regały na książki w tym samym kolorze.

Pokój najmłodszego członka rodziny utrzymany został w jasnych szarościach. Dywan w kropki  świetnie nadaje się do zabawy, a żółty, obszerny fotel zaprasza do czytania bajek.

Do łazienki wybraliśmy kafle z kolekcji Macieja Zienia dla Tubądzina. Kafle wyraźnie nawiązują do klimatów międzywojenny kamienicy. Nowoczesnego sznytu nadaje im połyskująca mozaika i czarne dodatki. W szafie ukryliśmy pralkę i suszarnię.

© 2023 by Design for Life.

Proudly created with Wix.com

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Pinterest Icon
  • White Instagram Icon